Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Lifestyle » Teatr „Kubuś” w Kielcach czeka na nową siedzibę

Teatr „Kubuś” w Kielcach czeka na nową siedzibę

Ivon

XVIII-wieczne budynki dawnej kuźni i dworku starościńskiego zostaną zaadaptowane na nową siedzibę Teatru Lalki i Aktora „Kubuś” w Kielcach. Konkurs na koncepcję architektoniczną wygrała warszawska pracowania WXCA. Ich projekt przypadł kieleckim urzędnikom do gustu, bo cechuje się lapidarnością, skromnością i bardzo mocnym poszanowaniem miejsca.

– Teatr ma być przyjazny dla widza, po drugie przyjazny dla aktora, a po trzecie zrealizowany z poszanowaniem pierwiastka zabytkowego. Te założenia są zgodne z projektem, który wybraliśmy – mówi Bernard Oziębły, dyrektor Wydziału Inwestycji Urzędu Miasta Kielce. – Harmonogram wstępnie przyjęty w konkursie zakłada roczny termin realizacji. Realnie w ciągu najbliższego roku powstanie dokumentacja, a potem nastąpi budowa. Finał inwestycji planowany jest w połowie 2019 roku, a jej koszt szacowany na 20 mln zł.

Konserwator zabytków nie zgodził się, żeby projekt ingerował w zewnętrzny wygląd XVIII-wiecznych budynków kuźni i dworku starościńskiego.

– Zgodził się natomiast na stworzenie wewnątrz nowej przestrzeni dla funkcjonowania teatru – mówi Bernard Oziębły. – Tymczasem takim miejscem, gdzie możemy się bardziej rozwinąć jest przestrzeń między domem starościńskim a kuźnią, gdzie stoi dobudówka z przełomu XIX i XX wieku. Jest zgoda, żeby ją wyburzyć i zastąpić architekturą w nowoczesnej formie.

Architekci zakładają, że rozbudowa stanie się neutralnym tłem dla historycznej zabudowy wzgórza. Elewacja zostanie wykończona betonem z domieszką lokalnego kruszywa, a jedna ze ścian zostanie wypolerowana.

– Dzięki temu wąski przesmyk pomiędzy tą ścianą, a budynkiem kuźni poprzez efekt odbicia będzie bardziej przestronny i przyjazny, a cała powierzchnia fasady może stać się odzwierciedleniem okna scenicznego – prezentując grę odbić i świateł jako codziennego spektaklu odgrywanego przez krajobraz zamkowego wzgórza – opisują autorzy projektu.

W nowej siedzibie teatru będą dwie sale widowiskowe wyposażone w nowoczesne technologie (większa na 205 miejsc, mniejsza na 100), przestronne foyer z szatniami i bufetem, magazyn lalek i rekwizytów, warsztaty, komfortowe zaplecze aktora, przestrzeń wystawiennicza, pomieszczenia administracyjne, a na zewnątrz miejsce dla mobilnego kina lub widowni oraz miejsca parkingowe.

– Powiązanie sceny oraz zaplecza pod ziemią, na jednym poziomie pozwala na komfortowe przemieszczanie się aktorów pomiędzy poszczególnymi strefami i jednocześnie pozwala uniknąć budowy łącznika pomiędzy budynkiem kuźni oraz rozbudowanym budynkiem dworu. – czytamy w opisie koncepcji.

Architektom zależało na tym, żeby podkreślić elementy historycznego dworu i jednocześnie w sposób klarowny i ergonomiczny zagospodarować przestrzeń. Stąd istniejące wejście do budynku będzie głównym wejście do projektowanego teatru i poprowadzi do przestronnego foyer. Centralna przestrzeń holu i symetryczne schody podkreślą  osiowy charakter dworu i jednocześnie stworzą dostojny charakter teatru

W ostatnim segmencie zespołu zaprojektowano przejście do miejsca pamięci na tyłach dawnego więzienia z czasów carskich, które było wykorzystywane przez gestapo, NKWD i UB, a zostało zamknięte dopiero w latach 70. ubiegłego wieku.

Nad koncepcją architektoniczną pracował zespół pracowni WXCA w składzie: Szczepan Wroński, Małgorzata Dembowska, Krzysztof Moskała, Michał Sapko, Anna Majewska.

Wizualizacje: VIVID VISION