Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Świat » Szkoła win w 7-wiecznej piwnicy Casa de la Tercia

Szkoła win w 7-wiecznej piwnicy Casa de la Tercia

Ivon

Trudno sobie wyobrazić lepsze miejsce na szkołę dla miłośników wina, niż piwnice 7-wiecznego budynku Casa de la Tercia w miasteczku Cehegin, w hiszpańskiej Murcji, gdzie od wieków przechowywano wino w gigantycznych baniakach z terrakoty. Dziś można tu poznać smak i historię lokalnego wina, a także nauczyć się gotować.

Projekt przebudowy zabytkowej piwnicy Casa de la Tercia przygotowało lokalne biuro architektoniczne INMAT Arquitectura, a sfinansowała Unia Europejska.

Projektanci zgrabnie połączyli nowoczesne materiały takie jak stal i szkło z naznaczonymi historią wnętrzami piwnicy. Przez wieki na dziedzińcu budynku znajdowała się tu tłocznia, w której wyciskano sok z dojrzewających w lokalnym słońcu winogron. Sok spływał systemem rurek do podziemi, gdzie w piwnicach stały rzędy terakotowych naczyń. Odpowiednio niska temperatura piwnicy sprawiała, że wina powoli dojrzewały i nabierały szlachetności. Dziś tajniki produkcji wina można poznać m.in. oglądając ilustracje z książki lokalnego sommeliera Pedro Martineza, które są częścią ekspozycji.

W pomieszczeniu, które liczy 342 mkw znajduje się galeria win ze szklanym chodnikiem, jest tu sklep w wyśmienitymi trunkami, kuchnia, w której dobywają się lekcje gotowania, sala wykładowa oraz koncertowa.

Zdjęcia: INMAT Arquitectura, David Frutos