Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Lifestyle » Starożytnia kuchnia włoska serwowana w Pompejach. Skosztuj potraw sprzed 2000 lat

Starożytnia kuchnia włoska serwowana w Pompejach. Skosztuj potraw sprzed 2000 lat

Dariusz Sapa
Jak smakowała starożytnia kuchnia włoska? Jakie dania serwowano w Pompejach ponad 2000 lat temu? Włosi oraz turyści zwiedzający Pompeje mają okazję skosztować dań z tamtego okresu. Można je degustować na terenie wykopalisk archeologicznych.

Starożytnia kuchnia włoska. Skosztuj smaków sprzed 2 tysięcy lat

Wszystkie potrawy o łacińskich nazwach, znajdujące się w typowym menu pompejańskim, są przygotowywane zgodnie z przepisami sprzed 2 tysięcy lat z lokalnych produktów. Z taką inicjatywą wystąpił związek włoskich rolników Coldiretti.

Starożytnia kuchnia włoska

Starożytnia kuchnia włoska

Jako przystawki (po łacinie: gustum) na terenie ruin miasta podawany jest podpłomyk z przyprawami, ser z krowiego mleka ricotta (caseus) i z owczego, czyli caseus caprinus. Jest też kapusta z Pompejów i smażona cukinia.

Jako danie główne (mensae primae) podawane jest “porcellum assus”, czyli pieczeń ze schabu, a także zapiekanka ze smażonych sardeli (patina de apua fricta).

Deser to owoce: jabłka, granaty, gruszki i winogrona oraz suszone figi, orzechy i migdały.

Historycy tradycji kulinarnych podkreślają, że sposób przygotowania proponowanych teraz w Pompejach potraw nie uległ zmianom przez wieki, a przepisy na nie były pilnie strzeżone przez kolejne pokolenia miejscowych rolników.

Starożytne piece kuchenne w Pompejach

Starożytne piece kuchenne w Pompejach

Dań starożytnej kuchni mieszkańców miasta, zniszczonego przez wybuch Wezuwiusza w 79. roku można spróbować na terenie wykopalisk w każdą sobotę i wtorek przez najbliższe trzy miesiące.