Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Polska » Rewitalizacja rynku w Janowie Lubelskim

Rewitalizacja rynku w Janowie Lubelskim

Ivon

Rewitalizacja przestrzeni miejskich to nowy obszar działalności znanej pracowni Architektonicznej Nizio Design International. W pracowni powstał projekt rewitalizacji rynku w Janowie Lubelskim. Koncepcja zakłada budowę obiektu, w którym znajdzie się punkt obsługi pasażerów dworca autobusowego, mała gastronomia i informacja turystyczna.

Janów Lubelski powstał w 1640 roku. Jego centrum stanowił rynek z ulicami rozchodzącymi się w cztery strony miasta. W zachodniej części mieści się kościół z klasztorem Dominikanów. Okalają go odrestaurowane zabytkowe kamienice. Nizio Design International zaproponowało społeczną rewitalizację centrum miasta, by uczynić je bardziej przyjaznym dla mieszkańców.

– Opracowana koncepcja dotyczy rewitalizacji rynku w Janowie Lubelskim wraz z koncepcją nowego budynku wielofunkcyjnego i dworca autobusowego – tłumaczą architekci z Nizio Design International.

Projekt ma być realizowany w kilku etapach. Dzięki niemu rynek stanie się nie tylko efektowną, ale przede wszystkim funkcjonalną przestrzenią miejską.

Co zakłada projekt?

– Koncepcja przewiduje m.in. wprowadzenie ujednoliconych elementów wykończenia: nawierzchni, wspólnych elementów małej architektury, infrastruktury i zieleni, a także uporządkowanie kwestii wielkoformatowych reklam – tłumaczą autorzy.

Zmiany dotyczą też dworca autobusowego. Na rynku ma powstać nowy budynek, w którym znajdzie się punkt obsługi pasażerów, informacja turystyczna oraz mała gastronomia. Dzięki neutralnej formie i transparentnej fasadzie w nieznaczny sposób ingeruje w przestrzeń rynku.

Architekci z pracowni Nizio Design International przygotowują koncepcje rewitalizacji zabytkowych obiektów, historycznych kompleksów, a także znacznych obszarów miast. Wśród nowych projektów, które w tym roku przedstawiła pracownia jest koncepcja rewitalizacji Zalewu w Kraśniku oraz budowa Lapidarium w modernistycznej kamienicy w Łodzi, w której wcześniej mieścił się posterunek policji.

Wizualizacje: Nizio Design International