Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Polska » Przy budynku Poczty Głównej powstaje futurystyczny kompleks OVO Wrocław

Przy budynku Poczty Głównej powstaje futurystyczny kompleks OVO Wrocław

Ivon

Na tyłach budynku Poczty Głównej wyrasta nowoczesny kompleks OVO Wrocław. Z ceglanym gmachem sąsiadować będzie futurystyczna bryła pokryta białym Corianem.

OVO Wrocław wpisał się w niezagospodarowany kwartał ulic Traugutta oraz Podwale. Gładko przylega do budynku Poczty Głównej. Wcześniej, wybudowany w latach 1926-29 według projektu Lothara Neumanna, budynek pocztowy dominował w tej przestrzeni. Gmach reprezentuje styl północnoniemieckiego ekspresjonizmu. Ozdobiono go płaskorzeźbami obrazującymi życie mieszczan, studentów i robotników. Budynek poczty był pierwszym wieżowcem we Wrocławiu, dlatego dla wrocławian ma szczególne znaczenie.

Nowa ikona architektury?

Tuż obok niego wyrasta nowy kolos – OVO Wrocław. Twórcy mają aspiracje, by budynek stał się ikoną architektury Wrocławia. Projekt kompleksu Ovo Wrocław przygotowali architekci z pracowni Gottesman-Szmelcman Architecture. Koncepcja zakłada połączenie kilku funkcji w jednym budynku. W środku znajdzie się pięciogwiazdkowy Hotel DoubleTree by Hilton, apartamenty i biura.

Asaf Gottesman, architekt odpowiadający za koncepcję OVO Wrocław tłumaczy, że projektując bryłę starał się połączyć przeszłość z przyszłością. Budynek OVO musiał wpisać się w zastaną architekturę i uszanować otoczenie – zwłaszcza zabytkowy gmach Poczty Głównej. Dodatkowo w jednym budynku należało połączyć kilka funkcji. W efekcie powstało małe luksusowe miasteczko.

Architektura blobitektura

Budynek o miękkiej bryle intryguje nie tylko ze względu na rozmiary, ale przede wszystkim obłe kształty. Kompleks przylega do budynku zabytkowej poczty w trzech miejscach. Wypełnił też przestrzeń między ulicami Traugutta i Podwale. Kompleks nazywany jest przykładem architektury tzw. blobitektury. To architektoniczny nurt, który inspiruje się obłymi formami.

Jak wygląda OVO Wrocław?

Oryginalny jest nie tylko kształt, ale także elewacja. Bryła zostanie pokryta białym Corianem. Ten nowoczesny materiał pokryje aż 5,5 tys,. mkw powierzchni elewacji i dachu. To ponad 80 proc. powierzchni boiska piłkarskiego. Budynek ma same zaokrąglenia, dlatego budowa elewacji jest nie lada wyzwaniem. Corianowe płyty montuje się po specjalnej obróbce, która pozwala na dopasowanie kształtu.

Generalnym wykonawcą inwestycji jest firma Eiffage Polska Budownictwo S.A. OVO Wrocław ma być gotowy w 2016 roku.