Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Świat » Posterunek policji w belgijskim Charleroi

Posterunek policji w belgijskim Charleroi

Ivon

Architekci z Ateliers Jean Nouvel zaprojektowali posterunek policji w belgijskim Charleroi. Na terenie XIX-wiecznych koszar powstała 75-metrowa wieża. W jej sąsiedztwie, w zabytkowych budynkach, ulokowano m.in. piwiarnię i muzeum sztuki. Czy to ociepli wizerunek policji?

Projekt Ateliers Jean Nouvel, stworzony wspólnie z pracownią architektoniczną MDW, zakładał wkomponowanie posterunku policji, w zabytkowy kompleks miejski. Oprócz siedziby policji na zrewitalizowanym terenie mieści się studio choreograficzne i pub, a także powstaje Muzeum Sztuki Współczesnej. Plac wokół wieży, w której mieści się siedziba policji, jest otwarty dla mieszkańców. Założeniem architektów, oprócz rewitalizacji terenu, było ocieplenie wizerunku policji i zbliżenie jej w kierunku mieszkańców.

Częścią projektu była rewitalizacja XIX-wiecznych koszar w Charleroi.

Odrestaurowano ceglane obiekty i zaadoptowano pod nowe funkcje. Tworzone jest w nich Muzeum Sztuk Pięknych oraz pub. Obok mieści się centrum choreografii. Dwa z zabytkowych budynków zaadoptowano też na potrzeby policji.

Wieża w Charleroi - siedziba policji

Na placu przed budynkami wzniesiono 75 metrową wieżę. Choć swoimi rozmiarami wieża zdominowała przestrzeń, to ze względu na użyte materiały i formę elewacji nie udaje ona historycznego obiektu. Architekci zdecydowali się na kontrastową do czerwonej cegły elewację wyłożoną granatowymi ceramicznymi panelami.

– W środku wieża została zaprojektowana w maksymalnie elastyczny sposób, by można adaptować poszczególne kondygnacje pod różne funkcje. Pod wieżą znajduje się trzypoziomowy parking oraz policyjny areszt i archiwa – wyjaśniają architekci z Ateliers Jean Nouvel

Ze względu na wysokość, policyjny posterunek, góruje nie tylko nad kompleksem, ale także nad całym Charleroi.

– Ważnym założenie projektowym było połączenie i integracja zabytkowych obiektów – baraków kawalerii z nowoczesną wieżą, która powstała w ich sąsiedztwie – tłumaczą architekci z Ateliers Jean Nouvel. – Wieża, ze względu na swoją wysokość, stała się nowym charakterystycznym punktem i symbolem miasta.

Plac przed budynkami jest otwarty dla mieszkańców. Przekształcono go w deptak zakazując wjazdu samochodami.

Zdjęcia: Filip Dujardin / Ateliers Jean Nouvel & MDW Architecture