Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Polska » Tak będzie wyglądało odnowione planetarium w Chorzowie

Tak będzie wyglądało odnowione planetarium w Chorzowie

Ivon

Stowarzyszenie Architektów Polskich w Katowicach wybrało zwycięzcę w konkursie na projekt przebudowy i modernizacji Planetarium Śląskiego w Chorzowie. Wykonają go architekci z poznańskiej pracowni Consultor, którzy zaprojektowali też przebudowę Filharmonii Śląskiej w Katowicach.

Planetarium w Chorzowie jest największym i najstarszym obserwatorium astronomicznym w Polsce.

Jego budowa rozpoczęła się w 1953 roku na najwyższym wzniesieniu chorzowskiego parku tzw. Górze Parkowej i ukończona dwa lata później. Autorem projektu był architekt Zbigniew Solawa. Planetarium zostało wyposażone w aparaturę projekcyjną, umieszczoną pod 23-metrową kopułą stanowiącą ekran sztucznego nieba. Obserwatorium jest wyposażone w największą w Polsce lunetę o 30-centymetrowym obiektywie i liczne mniejsze teleskopy. Na widowni mieści się prawie 400 osób.

Odnowione planetarium w Chorzowie

W kwietniu 2016 roku Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego wspólnie z SARP ogłosił konkurs na modernizację i przebudowę planetarium, do którego zgłosiło się 19 pracowni architektonicznych. Pierwsze miejsce zdobył projekt przygotowany przez architektów pracowni Consultor z Poznania (mgr inż. arch. Michał Kapturczak, mgr inż. arch. Joanna Kapturczak, mgr inż. Piotr Foit).

– Ten projekt absolutnie szanuje to miejsce i to, że planetarium jest ikoną architektury, ale jednocześnie wprowadza tak bardzo pożądaną nową jakość w sensie funkcjonalnym, w sensie przestrzennym, bo my potrzebujemy tam miejsca na ekspozycje i na działalność edukacyjną – przekonywał Henryk Mercik, członek Zarządu Województwa Śląskiego podczas ogłaszania wyników konkursu.

Projekt renowacji Planetarium Śląskiego

W uzasadnieniu sądu konkursowego czytamy też, że „Projekt wpisuje się harmonijnie zarówno w otoczenie Parku Śląskiego, jak i w obszar istniejących, historycznych kubatur Planetarium. Autorzy proponują nową, niedominującą wartość przestrzenną świetnie wkomponowaną w krajobraz parku. Nowe funkcje lokalizują czytelnie i optymalnie, z szacunkiem odnosząc się do zastanego dziedzictwa”.

Autorzy w swojej koncepcji zrezygnowali z agresywnych i dominujących elementów zagospodarowania obszaru, a wkomponowana w teren delikatna linia przeszkleń zaprasza do wnętrza.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Planetarium Śląskie w Chorzowie, Consultor sp. z o.o., wikipedia.org