Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Polska » Nowoczesna bryła przy zabytkowej Hali Stulecia

Nowoczesna bryła przy zabytkowej Hali Stulecia

Ivon

Przy wpisanej na Listę UNESCO Hali Stulecia we Wrocławiu stoi nowoczesny, szklany pawilon, w którym mieści się Wrocławskie Centrum Kongresowe. Rozbudowano w tym celu wcześniejszy budynek według niezrealizowanych planów Maksa Berga z 1920 roku.

Eksperci dotarli do starych planów z 1920 roku, które zakładały rozbudowę tego miejsca. Niestety nie zrealizowano ich z powodu braku funduszy. Projekt doczekał się realizacji prawie sto lat później. Tuż przy zabytkowym budynku Hali powstał szklany prostopadłościan. To część planu rewitalizacji Hali Stulecia i jej otoczenia, która trwała od 2009 do 2014 roku.

– W kompleksie Hali Stulecia nadal odbywają się, tak jak sto lat temu, imprezy kulturalne, , konferencje, kongresy, wydarzenia targowe oraz zawody sportowe. Jednak zmienił się charakter wydarzeń, nowoczesna technika, nowe trendy we współczesnej kulturze, to wszystko wpłynęło na konieczność dostosowania zabytkowych obiektów do współczesnych potrzeb – mówi Agnieszka Kasprzyszak, kierownik marketingu Hali Stulecia we Wrocławiu. – Projekt przemian został podzielony na kilka etapów. Powołano Radę Historyczno-Konserwatorską, a nad pracami czuwał miejski konserwator zabytków. Dzięki temu nie naruszono wartości, które zdecydowały o wpisaniu budowli na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Hala Stulecia została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, jako ikona architektury XX wieku.

Projekt uznano za pionierski. Twórcą wzniesionej w latach 1911-13 Hali był architekt Maks Berg, który pracował jako miejski architekt Wrocławia w latach 1908-1925. Nazwę obiektu nadano upamiętniając setną rocznicę wydania odezwy „Do Mojego Ludu” przez cesarza Fryderyka Wilhelma III. Hala Stulecia to jeden z najbardziej charakterystycznych budynków we Wrocławiu.

Renowacja w trzech etapach

Gruntowną renowację i przebudowę zabytkowej Hali Stulecia rozpoczęto sześć lat temu. W pierwszym etapie odnowiono elewację i dach, wymieniono okna, a także pergole oraz nieckę fontanny. Elewacja gmachu czekała na remont aż 96 lat i wymagała pracy konserwatorskiej. Pierwszy etap pochłonął 20 mln zł.

W drugim etapie planu rewitalizacji wyremontowano dawny Pawilon Restauracyjny i utworzono w nim Wrocławskie Centrum Kongresowe. Rozbudowa pawilonu była zgodna z wizją twórcy projektu Hali. Odnaleziono bowiem oryginalne projekty Maksa Berga, dzięki którym można było dokonać rozbudowy pawilonu wpisanego na listę UNESCO.

– Udokumentowane projekty Berga przewidują rozszerzenie powierzchni właśnie w takim samym stopniu jak zakończona już inwestycja – zapewnia Kasprzyszak.

W Centrum znajdują się dwie przeszklone sale konferencyjne, które mieszczą po tysiąc osób każda. Oprócz nich w obiekcie są także cztery mniejsze sale i kameralne przestrzenie konferencyjne oraz taras na dachu budynku z widokiem na Pergolę i Wrocławską Fontannę Multimedialną. Za projekt rozbudowy odpowiadają trzy pracownie: Architects & Co., ch+ oraz VROA. Inwestycja kosztowała prawie 80 mln zł.

W trzecim etapie przeprowadzono remont zabytkowego wnętrza Hali.

– Głównym założeniem było jak najwierniejsze odtworzenie stanu wnętrza z 1913 roku, przy jednoczesnym wyposażeniu w najnowsze technologiczne urządzenia, tak aby dostosować obiekt do współczesnych wymogów organizatorów wydarzeń kulturalno-biznesowych. – mówi Kasprzyszak.

Podczas remontu odkryto zabytkowe stropy, a nawet okienka kasowe, które pozostały jedynie atrapą. Prace kosztowały 76 mln zł.

Parking ukryty pod ziemią

W 2014 roku przy zabytkowej Hali Stulecia, w miejscu dawnego parkingu naziemnego wybudowano parking podziemny. Projekt przygotowało znane wrocławskie biuro VROA Architekci oraz ch+. Projekt przewidywał utworzenie dwóch podziemnych kondygnacji, które łącznie z górną powierzchnią tworzą 800 miejsc parkingowych Na powierzchni widać tylko oszklone wejścia do parkingu.

– Części naziemne parkingu w minimalnym stopniu ingerują w zastany układ przestrzenny kompleksu Hali Stulecia, będąc jednocześnie kontynuacją charakteru budynku Wrocławskiego Centrum Kongresowego – tłumaczą architekci z pracowni VROA Architekci.