Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Polska » Nowa Pomarańczarnia w nowej odsłonie

Nowa Pomarańczarnia w nowej odsłonie

Ivon

W wybudowanej 160 lat temu Nowej Pomarańczarni od 1860 roku funkcjonuje palmiarnia. Obecnie obok, a właściwie wraz z palmiarnią, mieści się tu  znana warszawska restauracja Belvedere. W odrestaurowanym budynku na nowo przebudowano i zaaranżowano  także wnętrza.

Projekt renowacji wnętrz Nowej Pomarańczarni przygotowali architekci z pracowni WWAA. Zależało im na idealnym połączeniu funkcji budynku: palmiarni ze zbiorem egzotycznych roślin i stylowej restauracji Belvedere. Założeniem architektów było przenikanie się  obu funkcji budynku. Chcieli, żeby palmiarnia wnikała do restauracji, a całe wnętrze stanowiło jedność.

Budynek Nowej Pomarańczarni zaprojektowali Adam Adolf Loewe i Józef Orłowski. Oranżeria zlokalizowana jest w południowej części ogrodu dając piękny widok na Łazienki Królewskie. Główną część budynku od początku stanowiła długa sala z wielkimi przeszklonymi oknami. Miejsce tu znalazła egzotyczna roślinność. Od strony południowej mieści się stylowa restauracja Belvedere. Architekci w pełni zachowali tą koncepcję, starając się, żeby wnętrze korespondowało nie tylko z roślinnością palmiarni, ale także ogrodem za oknem.

Nowa Pomarańczarnia

Nowa Pomarańczarnia przeszła metamorfozę. Główne pomieszczenie oranżerii podzielono na trzy poziomy. Pierwszym z nich jest specjalnie zaaranżowana posadzka, drugim podest wyniesiony o 50 cm. Podest stanowi połączenie z barem i zapleczem gastronomicznym. Trzecim są specjalne balkony, które stanowią imitację gniazd w towarzystwie egzotycznych gatunków drzew.

Posadzka wyłożona dwoma kolorami szarych płytek ma imitować ogrodową ścieżkę. Ściany wyglądają jak porośnięte mchem. Powtarzającym się elementem jest stalowa konstrukcja, która stanowi szkielet dla roślin pnących. Perforowana konstrukcja ze stali wydaje się być elementem stylistycznie  łączącym różne pomieszczenia budynku: restaurację, palmiarnię, hol. Ściany restauracji są jednocześnie tłem dla egzotycznych drzew palmiarni. Balkony wyglądają jak gniazda. Ogromne okna, typu porte-fenenatre otwierają widok na zrewitalizowany ogród Łazienek Królewskich. Wnętrze 160-letniej Nowej Pomarańczarni koresponduje także z krajobrazem za oknem. A nowa tkanka architektoniczna z zielenią palmiarni.

W sercu budynku, czyli restauracji dominującym elementem jest biały bar z corianu. Z kolei w holu budynku umieszczono duże lustra, dające niepowtarzalny efekt oraz zainstalowano konstrukcję drewnianą wykonaną z desek różnych gatunków egzotycznych drzew.

Fot. Rafał Kłos / Pracownia architektoniczna WWAA

  • Gosia

    Byłam tam raz w życiu, i na pewno kiedyś tam jeszcze pojadę.