Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Polska » Muzeum Miejskie w Żorach. Dobudowano kopiec w ogrodzie

Muzeum Miejskie w Żorach. Dobudowano kopiec w ogrodzie

Ivon

Obok zabytkowej, ponad stuletniej wilii postawiono nowy pawilon, który w całości ukryto pod kopcem porośniętym roślinnością. W środku mieści się Muzeum Miejskie w Żorach.

– Zabytkowa willa z 1908 roku początkowo stała samotnie w ogrodzie. Tworząc projekt rozbudowy muzeum chcieliśmy zachować tę ideę, dlatego nowa część została ukryta pod kopcem porośniętym roślinnością. Dzięki temu zachowaliśmy kompozycję tego miejsca. Willa nadal zlokalizowana jest w ogrodzie, a kopiec stał się jego częścią – tłumaczy Łukasz Niewiara z pracowni AIR Jurkowscy Architekci Biuro Autorskie, która przygotowała projekt rozbudowy zabytkowej kamienicy w Żorach i przystosowanie jej na potrzeby muzeum.

Inwestorem jest Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna, do której należy wybudowana w 1908 roku willa Ferdynanda Haeringa. Zdecydowano o rozbudowie willi na potrzeby Muzeum Miejskiego w Żorach. Instytucja powstała w 2000 roku z inicjatywy władz miasta, po tym jak przejęto zbiory istniejącej wcześniej izby regionalnej.

Muzeum Miejskie Żory

W zabytkowej willi znalazła się siedziba Podstrefy Jastrzębsko-Żorskiej, a także część wystawiennicza. Na potrzeby muzeum dobudowano nowy pawilon. Architekci z pracowni AIR Jurkowscy Architekci Biuro Autorskie, przygotowali projekt tak, by nie burzyć obecnego krajobrazu. Do zabytkowej willi od samego początku przylegał piękny ogród. Nowy pawilon wystawienniczy stał się więc jego częścią.

– Zabytkowa willa z bogato zdobioną elewacją jest dominującym obiektem w tej przestrzeni. Tak jak wcześniej nadal będzie wyeksponowana w ogrodzie. Z kolei nowy budynek w całości ukryty jest w ogrodzie. Dach został pokryty specjalną roślinnością kserofityczną, która nie wymaga specjalnego systemu nawadniania, ponieważ lubi suszę. Za kilka lat, jak roślinność się rozrośnie, efekt będzie jeszcze lepszy . Dzięki takiemu zabiegowi uzyskaliśmy obraz współczesnego ogrodu– tłumaczy Łukasz Niewiara.

Między nową, a starą częścią wybudowano szklany łącznik. Do zabytkowej willi przylega także szklana klatka schodowa, ponieważ tego wymagały przepisy pożarowe.

– Klatka schodowa jest obiektem kubaturowym wystającym spod ziemi. Zależało nam jednak, żeby nie zaburzała historycznego wyglądu willi, dlatego w całości wykonana jest ze szkła. Szklane są nie tylko ściany, ale także filary na których oparta jest konstrukcja. Podobną strukturę ma szklany łącznik, który łączy starą i nową część zabudowy – mówi Niewiara.

W nowej części zlokalizowane są dwie galerie wystawowe.

W muzeum organizowane są też wystawy czasowe. Większość kolekcji stanowią eksponaty związane z historią Żor i najbliższego regionu. Znakiem rozpoznawczym żorskiego muzeum, stały się jednak – jedne z nielicznych w Polsce – zbiory afrykanistyczne. Nową siedzibę oddano w 2014 roku.