Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Polska » Biurowiec Ogrodowa Office w miejscu Osady Sukienniczej

Biurowiec Ogrodowa Office w miejscu Osady Sukienniczej

Joan

Wojciech Popławski, architekt, który odpowiadał za rewitalizację hotelu andel’s, uważaną za jedną z najlepszych w Europie, zaprojektował nowy biurowiec Ogrodowa Office, który stanie na działce przy skrzyżowaniu ul. Ogrodowej i Zachodniej. Dokładnie w miejscu Osady Sukienniczej, której pozostałości odkryto podczas prac budowlanych.

Biurowiec Ogrodowa Office wybudują inwestorzy łódzkiego hotelu andel’s.

Budowa ma się rozpocząć pod koniec tego roku, a zakończyć rok później. Biurowiec stanie naprzeciwko dawnego imperium Izraela Poznańskiego. Dokładnie w miejscu XIX-wiecznej osady sukienniczej. Jej pozostałości odkryli w maju łódzcy archeolodzy, którzy weszli na ten teren przed rozpoczęciem prac budowlanych.

– Szukaliśmy osady sukienników oznaczonej na mapach Władysława Starzyńskiego z końca XIX wieku. Okazało się, że domy stoją dokładnie tam, gdzie zaznaczono na mapie. Nasze odkrycie to fundamenty tkackich domów – mówi Zbigniew Rybacki, archeolog, który prowadził prace badawcze na tym terenie.

Zbigniew Rybacki wyjaśnia, że w okolicach Pałacu Poznańskiego na początku XIX wieku wybudowano jedną z dwóch łódzkich osad. Później wybudowano tu czynszowe kamienice, które w ostatnich latach przeistoczyły się w rudery. Miasto wyburzyło kamienice, a w zeszłym roku teren kupiła spółka Warimpex. Inwestor przedstawił właśnie wizualizacje nowego biurowca.

Elewacja biurowca Ogrodowa Office ma nawiązywać częściowo do architektury hotelu andel’s. Dlatego oprócz szkła i stali pojawią się na nim elementy z czerwonej cegły.

Szacowany koszt budowy biurowca to 50 mln euro. Budynek ma składać się z dwóch części. Pierwsza będzie miała pięć kondygnacji, druga sześć. Na dachu zaplanowano odkryte tarasy. Wyższy z budynków będzie miał elewację z czerwonej cegły, niższy ze szkła. Ma się w nim odbijać Pałac Poznańskiego.

Wysokość biurowca jest podobna do dawnych kamienic czynszowych, które stały w tym miejscu. Dzięki temu inwestor chce nawiązać do XIX-wiecznej architektury.

Na parterze budynku znajdą się sklepy i punkty usługowe. Wyżej będą powierzchnie biurowe. Wewnątrz kompleksu znajdzie się otwarty pasaż, nawiązujący do dawnej architektury Łodzi, w której królowały wewnętrzne podwórka.

Zdjęcia: materiały OP Architekten