Zabytki. Architektura. Lifestyle.

Home » Lifestyle » Pierwszy w Polsce Food Market powstanie w Łodzi

Pierwszy w Polsce Food Market powstanie w Łodzi

Joan

W zabytkowym kompleksie odlewni żelaza Józefa Johna przy ul. Piotrkowskiej 217 w Łodzi powstaje pierwszy w Polsce Food Market. Pofabryczna hala ma zostać urządzona w nadmorskim stylu rodem przypominającym bary na Long Island w Stanach Zjednoczonych. W środku znajdzie się kilkanaście stoisk gastronomicznych.

Kompleks Piotrkowska 217 znajduje się na terenie XIX-wiecznej przestrzeni pofabrycznej. To dawna odlewnia żelaza Józefa Johna. Przestrzeń jest rewitalizowana etapami, stając się jednym z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Łodzi. Od samego początku do zrewitalizowanych hal wprowadzali się restauratorzy otwierając kawiarnie i restauracje, serwujące m.in. kuchnię ukraińską, gruzińską i japońską. Miejsce zdobyło ogromną popularność dzięki licznym festiwalom gastronomicznym, które organizowano w tym miejscu m.in. „Before I Die”. Food Market będzie nowością nie tylko w Łodzi, ale także w Polsce.

Jak będzie wyglądał Before Food Market?

– Przestrzeń starej hali przemysłowej daje ogromne możliwości, ale też zobowiązuje do stworzenia wnętrza nietuzinkowego. Zrywamy ze stylem wnętrza poprzemysłowego, czyli loftem – mówi Radosław Szwugier, manager projektu Piotrkowska 217. – Uważam, że wnętrz w takim stylu mamy na rynku już dużo, przez co zaciera się ich indywidualność. W zaproponowanej idei na zasadzie kontrastu zderzamy wnętrze stare, industrialne z elementami designu zarówno nowoczesnego, jak i klasycznego.

Before Food Market Łódź

Wnętrza mają przypominać wakacyjne amerykańskie bary.

– Inspiracją był dla mnie styl wakacyjnych nieruchomości miejscowości East Hampton oraz Southampton, położonych na północnym wybrzeżu Long Island w Stanach Zjednoczonych – mówi Radosław Szwugier i tłumaczy co oznacza dla niego styl Hampton. – To eklektyzm, wzajemne przenikanie się kontrastów – wakacyjny luz i wielkomiejski szyk, urok domku na plaży i splendor luksusowych wnętrz, sielskość i dostojność, elegancja i prostota, wizualna lekkość stojąca w opozycji do ekstrawagancji. My postanowiliśmy połączyć taką inspirację z wnętrzem fabrycznym – mówi Szwugier. – Wnętrze, rodem z nadmorskiego kurortu, sprawi, że beztroski klimat wakacji będzie trwać 365 dni w roku.

Ściany pofabrycznych obiektów pokryje biel. Historyczne elementy zostaną podkreślone czarnym kolorem. Charakterystycznymi elementami będą marynistyczne pasy, geometryczne wzory z motywami roślinnymi i wzory chevron oraz trellis. W centralnej części Food Market’u stanie 14 metrowy stół, w wokół niego lokale gastronomiczne. Na końcu będzie bar i strefa, w której znajdzie się szkoła gotowania. Before Food Market zajmie powierzchnię 500 mkw.

Pierwszy Food Market w Polsce

Częścią tego projektu jest kompleksowa rewitalizacja pofabrcznej hali, która sprawi, że odnowiona zostanie większość zabytkowych powierzchni.

Co znajdzie się w Food Market?

Food Market w Łodzi ma być urządzony na wzór europejski. To oznacza, że w środku znajdziemy produkty i potrawy z całego świata. Wszystko świeże i doskonałej jakości. Tu nie tylko zrobimy zakupy, ale także zjemy coś pysznego. W środku znajdzie się bowiem kilkanaście lokali gastronomicznych serwujących przystawki lub degustacyjne porcje głównych dań. Wszyscy goście będą jeść przy wspólnym stole. W Food Market mają być też organizowane wernisaże, eventy i wydarzenia kulturalne.

Otwarcie planowane jest najpóźniej w połowie listopada. Before Food Market będzie czynny trzy dni w tygodniu – od czwartku do soboty w godzinach 17-23.

Zdjęcia: materiały inwestora